Medofu Kitchen

Log In

Kekurangan tidur boleh menyumbang kepada kenaikan berat badan. Menurut kajian, wanita yang tidur selama 5 jam cenderung kepada pertambahan berat badan berbanding wanita yang tidur selama 7 jam, contohnya.

 

Mengapa ia boleh berlaku? Pakar telah membuat spekulasi bahawa;

 

  • Tidur yang tidak mencukupi membuatkan anda cenderung untuk sentiasa lapar, walaupun sebenarnya anda tidak lapar.
  • Kekurangan tidur juga boleh mempengaruhi tahap hormon kortisol dalam tubuh anda. Kortisol merupakan salah satu hormon yang berperanan dalam mengawal selera makan.
  • Apabila tidak cukup tidur, anda akan mudah berasa letih. Ia akan menjejaskan kualiti senaman atau mungkin menyebabkan anda skip rutin senaman. Kekurangan pergerakan bermakna kuranglah jumlah pembakaran kalori anda.

 

Mendapatkan tidur yang cukup adalah sangat penting apabila anda sedang cuba menurunkan berat badan. Ia bukan sahaja memberi kesan terhadap fizikal anda, tetapi kesihatan mental anda juga turut mendapat kesannya. Kekurangan tidur kadangkala menyebabkan seseorang itu cepat marah, mudah terkeliru, mengalami kemurungan dan pelbagai emosi negatif yang lain.

 

Tips Sihat: Dapatkan Semula Kuantiti dan Kualiti Tidur Anda!

Mendapatkan tidur yang mencukupi memerlukan anda membuat perubahan terhadap tabiat di waktu malam. Berikut ialah beberapa idea yang boleh membantu anda untuk tidur dengan lebih lena.

  • Tetapkan semula body clock anda. Cuba bangun pagi dan tidur malam di waktu yang sama setiap hari, walaupun di hujung minggu. Sebagai contoh, latih diri untuk tidur pada jam 10.30 malam dan bangun pagi pada jam 7 pagi keesokan harinya.
  • Pastikan suasana bilik tidur anda dalam keadaan senyap dan malap bagi meransang hormon melatonin (hormon tidur) yang membantu anda rasa mengantuk lebih cepat. Lebih gelap, lebih baik.
  • Cuba amalkan rutin yang sama sebelum tidur. Sebagai contoh, mulakan dengan memberus gigi, mencuci muka, membaca buku dan akhir sekali, tidur.
  • Elakkan kafein (kopi, teh, bar protein, coklat) atau nikotin (tembakau, tomato, kentang, terung) beberapa jam sebelum waktu tidur.

 

 Entri: Tini Lorna Lim