Medofu Kitchen

Log In

Semua individu dibina berlainan. Dari aspek genetik sehingga ke fizikal. Entri kali ini, kita kenalkan tiga jenis kategori badan yang memainkan peranan yang penting di dalam diet dan training seseorang (termasuk anda!).

Setiap individu mempunyai jenis badan yang berbeza (selain ketinggian dan genetik) dan tergolong di dalam satu jenis badan. Jenis badan ini juga merupakan antara faktor yang mempengaruhi training dan diet seseorang. Terdapat tiga jenis badan.

1. Ectomorph

Diringkaskan, seseorang yang sukar untuk gain berat atau mass- kurus atau a hardgainer. Ciri-ciri seseorang yang ectomorph adalah berbadan kurus, kurang kandungan lemak (bodyfat) dan mempunyai otot yang sedikit. Untuk wanita, ia adalah satu kelebihan tetapi bagi lelaki…sebalikknya. Walau bagaimanapun, berbeza dengan dua kategori badan yang lain, kelebihan golongan ectomorph adalah mereka mempunyai metabolisma tinggi yang membantu penurunan berat badan dengan cepat.

Contoh ectomoprh yang boleh kita lihat adalah golongan atlet larian.

Bagi seseorang yang jatuh dikategori ectomoprh dan ingin menambahkan berat atau mass, dari segi senaman dan diet, kurangkan aktiviti kardio, utamakan compound exercise (deadlift, squat, bench press). Dari segi diet pula, tingkatkan pengambilan kalori seharian/minggu (berada di kalori surplus) dan lebihkan pengambilan karbohidrat. Jika sukar untuk consume kalori yang berlebihan, digalakkan mengambil supplement tambahan seperti whey protein.

2. Mesomorph

Golongan mesomorph adalah dikira sebagai bertuah kerana tubuh mereka ‘dibina’ rapi dari segi otot, kandungan lemak (bodyfat) dan komposisi badan. Antara kelebihan golongan mesopmorph adalah mereka mampu membina otot dan menurunkan lemak/berat dengan pantas berbanding jenis badan yang lain. Senang kata, mereka memiliki jenis badan yang “athletic”

Sebagai contoh ahli bina badan, atau atlit sukan.

Dari segi senaman dan diet, golongan mesomorph hanya perlu untuk kekalkan (maintain) pengambilan kalori mereka dan senaman. Mereka boleh memilih sama ada untuk tingkatkan berat dan kekuatan mereka dengan mengambil lebih banyak kalori atau mengurangkan, untuk kurangkan body fat percentage mereka. Ikut kehendak individu sendiri.

3. Endomorph

Jauh berbeza dengan dua kategori yang disebut tadi, endomorph adalah kategori yang lebih ‘tembam’ comel, besar atau overweight. Individu yang berkategori endomorph adalah seorang yang ada lebihan lemak atau tinggi kandungan lemak badan (body fat) di bahagian lower body (perut, peha, punggung). Mereka yang tergolong di kategori ini adalah kategori yang senang untuk ‘pack’ on berat dan lemak dan sukar juga untuk kurangkan berat dan lemak.

Jika seorang endomorph ingin kurangkan berat badan atau lemak, mereka haruslah berada di dalam kalori deficit (mengambil kalori lebih rendah) dan kekalkan konsistensi senaman mereka.

Antara contoh kategori endomoprh yang kita boleh lihat adalah para atlet gusti atau sumo.

Berdasarkan ketiga-tiga jenis tubuh badan, di manakah satu golongan anda?

Entri: Min (@minzejxmin)