Posted on

Ketahui 3 Tahap Aktiviti Fizikal

Kita disarankan untuk memperbanyakkan aktiviti fizikal setiap hari, lebih-lebih lagi kepada mereka yang sedang cuba menurunkan berat badan. Setiap tahap aktiviti fizikal pula mempunyai manfaat yang tersendiri. Artikel ini akan menerangkan secara ringkas mengenai 3 tahap aktiviti fizikal yang berbeza.

 

Aktiviti Fizikal Tahap: Rendah

Aktiviti fizikal di tahap ini lazimnya menjadi sebahagian daripada rutin seharian anda seperti menaiki tangga, memasak, membersihkan rumah, berkebun dan sebagainya. Tahap aktiviti ini biasanya akan membakar lebih kurang 150 kalori bagi individu dengan berat yang normal. Jumlah kalori yang dibakar bergantung kepada berat badan dan juga jenis aktiviti.

Contoh aktiviti ringan ialah berjalan santai, memasak, menyapu lantai dan berkebun. Manfaat kesihatan daripada aktiviti ringan ini termasuklah mengurangkan tahap kolesterol dan lemak tubuh serta memperbaiki tekanan darah dan kesihatan metabolik.

 

Tahap Aktiviti Fizikal: Sederhana

Aktiviti di tahap ini pula akan menguji daya ketahanan kardiovaskular anda. Lakukan aktiviti fizikal tahap sederhana selama 20-60 minit, 3-5 kali seminggu. Gabungkan latihan kardio, latihan kekuatan otot dan regangan di dalam aktiviti ini. Berikut ialah contoh aktiviti fizikal intensiti sederhana:

  • Berjoging (30 minit, 3 kali seminggu)
  • Berjalan pantas (30 minit, 3-5 kali seminggu)
  • Latihan beban (8 jenis senaman, 2 kali seminggu)

Mereka yang melakukan aktiviti fizikal di tahap sederhana akan memperoleh lebih banyak manfaat daripada melakukan aktiviti ringan termasuklah;

  • Meningkatkan tahap kesihatan jantung
  • Meningkatkan tahap kekuatan, daya tahan dan kelenturan otot.
  • Mengurangkan risiko mengidap penyakit serius seperti artritis, penyakit jantung, darah tinggi, kencing manis dan sebagainya.

 

Aktiviti Fizikal Tahap: Tinggi

Aktiviti berintensiti tinggi merujuk kepada mereka yang bersenam lebih dari 4 kali seminggu, selama 20-60 minit untuk setiap sesi. Contoh aktiviti fizikal yang berat termasuklah;

  • Berlari (45 minit, 3 kali seminggu)
  • Senaman HIIT (2 kali seminggu)
  • Latihan beban (3 kali seminggu)

Mereka yang melakukan senaman berintensiti tinggi akan mengalami peningkatan dari segi kecergasan yang lebih menyeluruh. Tetapi risiko kecederaan sendi dan otot juga turut meningkat sekiranya anda tidak mengambil langkah berjaga-jaga.

 

Akhir kata:

Apa sahaja tahap aktiviti yang anda lakukan adalah lebih baik daripada tidak aktif langsung. Gaya hidup sebegini akan mengundang kepada masalah obesiti, penyakit jantung dan diabetes. Oleh itu, gunakan panduan ringkas ini untuk menentukan tahap fizikal anda sekarang dan ambil langkah serius dalam usaha meningkatkan tahap aktiviti anda selepas ini.

 

Entri: Tini Lorna Lim