Medofu Kitchen

Log In

Senaman berjalan pantas merupakan antara aktiviti kardio yang terbaik untuk pembakaran lemak, khasnya bagi mereka yang berlebihan berat badan. Terdapat dua kunci utama untuk membakar lemak semasa berjalan kaki. Yang pertama ialah anda perlu berjalan dengan pantas sehingga kadar denyutan jantung meningkat dan memasuki zon pembakaran lemak.

Kunci kedua, pastikan anda berjalan kaki lebih lama, agar anda bukan sahaja menggunakan simpanan gula dalam badan, tetapi turut membakar lemak yang tersimpan. Pada kadar 60-70% daripada kadar denyutan maksimum, 85% daripada jumlah kalori yang dibakar adalah lemak. Manakala berjalan dengan langkah yang lebih pantas atau lebih perlahan pula akan membakar peratusan lemak yang lebih kecil.

Mengikut intensiti anda, jangka masa yang diperlukan untuk membakar lemak dengan berjalan kaki ialah sekurang-kurangnya 1 jam atau 90 minit atau 2 jam. Senaman ini juga boleh dilakukan setiap hari atau diselang-selikan dengan latihan bebanan.

 

Strategi Pembakaran Lemak Untuk Senaman Berjalan Kaki

  • Mulakan dengan langkah biasa selama 10 minit. Ini akan membakar simpanan gula dalam darah dan glycogen. Fasa ini juga akan mempersiapkan tubuh untuk mula membakar simpanan lemak.
  • Berhenti seketika dan luangkan masa 5 minit untuk membuat regangan bagi meningkatkan tahap fleksibiliti otot.
  • Setelah regangan selesai, mula melangkah dengan pantas sehingga kadar denyutan jantung meningkat kepada 60-70% daripada kadar denyutan maksimum. Teruskan langkah sehingga 30-60 minit.
  • Untuk lebih jelas, melangkah dengan selesa tetapi pantas. Anda masih boleh berbual tetapi nafas akan menjadi sedikit tercungap-cungap.
  • Pada 5-10 minit terakhir, perlahankan langkah dan berjalan santai sahaja untuk menyejukkan badan.
  • Akhiri sesi berjalan kaki dengan regangan ringan selama 5 minit.

 

Akhir kata:

Disebabkan anda perlu fokus kepada kadar denyutan jantung maksimum, anda memerlukan mengira kadar nadi agar dapat menentukan zon denyutan jantung yang betul. Anda boleh buat secara manual atau muat turun sahaja aplikasi dalam telefon pintar anda. Selain itu, anda juga boleh menggunakan peranti kecergasan seperti heart rate monitor atau pulse monitor bagi memantau kadar denyutan jantung.

Pemakaian kasut yang sesuai juga adalah penting bagi mengelakkan tekanan pada tapak kaki dan memastikan keselesaan. Anda juga digalakkan memakai pakaian yang selesa, tidak terlalu ketat dan fabrik yang tidak menyerap peluh. Baju yang berwarna gelap pula memerangkap haba dan boleh menyebabkan ketidakselesaan kepada sesetengah individu.

 

Entri: Tini Lorna Lim