Posted on

Makan Malam Boleh Menyebabkan Kegemukan

Dalam dunia kita ada pelbagai jenis mitos-mitos yang berleluasa. Ada yang betul, ada yang tidak. Seperti dunia fitness juga, ada mitos-mitos yang masih melekat kuat dalam pemikiran orang ramai.

 

Antara fahaman kuat dalam dunia kecergasa adalah makan malam boleh menyebabkan kegemukan. Biasanya, orang kata jangan makan selepas pukul 8 malam. Ada apa pada pukul 8 malam yang menyebabkan anda gemuk kalau anda langgar pantang larang ini?

 

Sebenarnya, ini juga dalah mitos semata-mata. Bayangkanlah kalau yang kerja sampai lewat malam dan tak sempat makan sebab sibuk berkerja. Adakah beliau kena tahan lapar sepanjang hari sampai keesokan pagi sebab takut gemuk kalau makan malam?

 

Punca utama anda gemuk bukanlah disebabkan masa bila anda makan, tetapi berapa banyak anda makan. Kalau anda tak makan malam, belum tentu boleh kurus lagi. Ya lah, waktu pagi sampai petang telan makanan berminyak, bergula, makanan segera, dan macam-macam lagi! Letak sekali hidangan salad, dah boleh cakap dekat kawan “aku tengah diet”.

 

Masa tidak mempengaruhi secara total, tetapi kuantiti anda makan. Sebab itulah asas untuk naik turun berat badan adalah melalui kiraan kalori. Jumlah kalori yang anda masukkan perlulah kurang daripada nilai kalori kegunaan badan seharian. Konsisten dengan cara ini, anda akan jadi kurus.

 

Anda boleh makan malam, anda boleh makan siang, anda boleh tertinggal sarapan pagi, anda boleh makan 8 kali sehari. Selagi mana nilai kalori anda terjaga dan tidak melebihi had keperluan anda, maka anda akan turun berat badan.

 

Macam mana nak kira keperluan kalori? Anda boleh muat turun aplikasi Medofu di dalam Play Store ataupun App Store untuk kemudahan menempah makanan diet, info-info fitness, dan juga pelbagai lagi kegunaan!

 

Entri: Aiman Radzi (@TheTheraBeast)

Posted on

Bolehkah Kita Spot Reduce Fat?

Pernah tak anda tanya soalan-soalan seperti “macam mana nak bakar lemak dekat perut” ataupun “macam mana nak kecilkan bahagian tangan”? Soalan-soalan ini adakah berkaitan spot reduction, ataupun menumpukan satu-satu bahagian untuk bakar lemak.

 

Ada sesetengah orang senang kumpul lemak bahagian perut, ada bahagian peha, ada yang kumpul lemak di tangan, dan macam-macam lagi. Disebabkan fenomena beginilah ramai bertanya cara untuk spot reduction.

 

Dengan persoalan begini juga, ramailah yang ambil kesempatan untuk push product yang dikatakan dapat membakar lemak di bahagian-bahagian tertentu. Ada yang mempromosi produk mesin stimulasi elektrik, ada pula mesi getaran, ada yang sapu-sapu, dan tak lari juga produk-produk kesihatan yang dikatakan ajaib.

 

Mungkin produk-produk ini boleh membantu anda untuk membakar lemak, tetapi bukan secara spot reduction. Untuk betul-betul buang lemak di bahagian tertentu, anda kenalah lalui pembedahan medikal. Jika tidak, anda tak boleh spot reduce lemak dalam badan.

 

Untuk bakar lemak dan kecilkan bahagian-bahagian yang anda nak kecilkan itu, anda kena mulakan dengan pemakanan dan latihan. Pemakanan adalah prioriti nombor satu, kemudian barulah latihan.

 

Bagi latihan pula, jangan anda buat senaman untuk bahagian yang anda nak bakar lemak sahaja! Ramai nak kempiskan perut, lalu mereka buat senaman perut. Yang nak kecilkan tangan pula tak habis-habis main dumbbell. Ini adalah konsep yang salah. Latihan anda seharusnya berpaksikan senaman kompaun yang melatih seluruh badan. Apabila anda membina otot, maka anda akan bakar lemak daripada seluruh badan.

 

Ya, anda tak boleh spot reduce lemak dalam badan kerana lemak akan dibakar secara menyeluruh. Dan, secara amnya, lelaki akan bakar lemak di bahagian perut paling terakhir sekali lepas lemak bahagian lain dah terbakar, manakala wanita pula akan bakar lemak secara last-last di bahagian pinggul dan peha.

 

Untuk bantuan pemakanan, apa kata anda guna sahaja servis Medofu yang menyediakan anda pemakanan sihat untuk anda mulakan perjalanan kurus anda.

 

Entri: Aiman Radzi (@TheTheraBeast)

Posted on

Mengira Kalori Dengan Mudah

Penggemar fitness harus tahu yang kalau mereka nak kawal turun naiknya berat badan, mereka kena kira kalori, iaitu kalori keperluan mereka dan kalori yang ada dalam makanan mereka.

 

Bagi yang baru dalam dunia fitness, kalori adalah tenaga. Lebihan kalori mendorong kepada kenaikan berat, manakala kurangnya kalori akan turunkan berat badan anda. Pengubahsuaian dilakukan kepada nilai kalori berdasarkan matlamat anda.

 

Mengira kalori (bagi orang baru) adalah perkara yang agak remeh meskipun penting. Ya lah, yang penting-penting memang banyak remeh-temeh! Kalau anda tak kira kalori, itu yang boleh membuatkan anda selalu tak cukup atau terlebih daripada sasaran. Kalau anda nak tahu, prioriti utama dalam penjagaan berat badan adalah pemakanan.

 

Pernah dengar atau tak, orang putih kata “you cannot out run a bad diet”. Maksudnya, anda tak boleh bersenam gila-gila kalau anda nak kurus jika pemakanan anda sendiri belum terurus.

 

Macam mana nak jadikan kiraan kalori satu kerja yang mudah?

 

Satunya, gunakan apikasi Medofu yang boleh dimuat turun di Play Store dan Apple Store. Di dalamnya ada fungsi untuk merekod pemakanan anda secara harian. Jadi, anda dapat lihat apa yang anda dah makan dan catit nilai kalori yang masih diperlukan. Rekod sebegini memudahkan anda untuk memastikan anda mengenai sasaran nilai kalori.

 

Kemudian, ada juga cara dengan menganggar. Yang ini memerlukan skil dan pengalaman, biasanya digunakan oleh otai-otai. Malah, ramai otai tak kira kalori pun, tetapi semua menganggar sahaja. Boleh juga kurus, sebab apa? Mereka dah tahu cara badan mereka berfungsi, jadi anggaran sudah memadai. Kenapa orang baru kena kira? Kerana, mereka perlu latih skil tersebut sebelum menganggar!

 

Terakhir, kalau masih susah juga, gunakan teknik suku-suku-separuh. Suku pinggan protein, suku pinggan karbohidrat, dan separuh pinggan sayur. Ini adalah untuk pastikan porsi pemakanan anda seimbang. Biasanya, siapa ikut begini akan dapati berat mereka senang turun. Tetapi, ada juga yang letak sampai tinggi dekat bahagian suku-suku tersebut. Apabila dah menggunung, dah tak jadi suku, tapi jadi macam separuh-separuh-suku (yang sayur pula sikit).

 

Bonus, nak lagi mudah, gunakan sahaja servis Medofu! Kami kira, kami masak, dan kami hantar sampai ke rumah.

 

Entri: Aiman Radzi (@TheTheraBeast)

Posted on

Cara Mengukur Tahap Kecergasan

Mungkin anda ada sedikit idea dengan tahap kecergasan anda, maksudnya anda tahu anda berada di tahap mana. Tetapi, sekadar tahu sahaja tak cukup, anda kena cuba uji tahap kecergasan tersebut.

 

Apakah kepentingan menguji tahap kecergasan? Selain daripada untuk mengetahui tahap kecergasan anda, ujian dilakukan supaya anda dapat wujudkan satu baseline ataupun pemula untuk merekod pencapaian latihan anda. Gunakan beberapa cara ini untuk mengukur tahap kecergasan anda!

 

Degupan Jantung Semasa Rehat

Tahap kecergasan jantung dapat diukur dengan kadar degupan jantung semasa rehat. Kadar degupan yang sihat ialah antara 60-100 degupan dalam seminit. Degupan jantung boleh dikira dengan menggunakan jari yang diletakkan di pergelangan tangan. Gunakan jam randik dalam telefon pintar anda untuk kemudahan mengira.

 

Ujian Berjogging 2.4KM

Cuba anda berjogging sejauh 2.4KM dan lihat berapa lama masa anda perlukan untuk habiskan jarak jogging ini. Kalau anda mengambil masa lebih lama daripada senarai di bawah, fitness anda kurang dan perlu diperbaiki.

Umur Wanita: Minit Lelaki: Minit
25 13 11
35 13.5 11.5
45 14 12
55 16 13
65 17.5 14

 

Ujian Push-Up

Push-up menguji kekuatan dan ketahanan otot anda. Jika anda masih baru, anda boleh buat push-up variasi mudah iaitu dengan meletakkan lutut di lantai. Kalau anda dah kuat, buat cara biasa. Jika anda tak mampu lakukan seperti senarai di bawah, anda perlu berlatih untuk jadi lagi kuat.

Umur Wanita: Jumlah Lelaki: Jumlah
25 20 28
35 19 21
45 14 16
55 10 12
65 10 11

 

Tiga jenis ujian ini adalah antara yang paling biasa dilakukan. Ada banyak lagi ujian lain yang anda boleh buat, tetapi yang itu kita akan kongsikan nanti. Sekarang, Admin mahu anda cuba lakukan ujian-ujian ini dahulu dan kongsikan hasilnya bersama kami!

 

Kalau anda nakkan lebih banyak informasi berguna berkaitan dunia kecergasan, apa kata anda ikuti Medofu untuk sentiasa mendapat notifikasi terkini.

 

Entri: Aiman Radzi (@TheTheraBeast)

Posted on

Cara Untuk Mengukur Kemajuan Dan Keberkesanan Latihan

Apa guna berlatih kalau kita tak tahu samada kita sedang beransur maju ke hadapan atau tidak? Lagi sedih kalau dah berlatih lama, kita ingat dah banyak perubahan dapat, tapi rupanya kita sedang tersangkut pada satu tempat sahaja!

 

Oleh itu, kita perlukan cara-cara untuk mengukur kemajuan latihan kita. Daripada situ juga, kita dapat tahu samada latihan yang kita buat berkesan atau tidak.

 

Ada banyak cara untuk kita mengukur kemajuan latihan. Cara yang paling obvious ialah dengan menimbang berat badan dari minggu ke minggu lain. Cuma, melalui cara ini sahaja, anda akan dapati banyak perubahan sementara, yang paling ketara ialah turun naik air dalam badan. Dengan menimbang sahaja, kita tak tahu kita turun lemak ataupun turun otot.

 

Jadi, apakah cara lain selain daripada menimbang berat untuk mengukur kemajuan latihan?

 

1. Body Fat Percentage

Cara yang paling terbaik untuk mengukur kemajuan adalah melalui pengiraan body fat percentage. Anda boleh gunakan body fat caliper untuk kiraan mudah, tetapi kiraan lebih tepat dapat dilakukan melalui peralatan canggih. Servis-servis tersebut banyak disediakan sekarang di merata tempat.

 

2. Hip-To-Waist Ratio

Nisbah pinggang ke pinggul juga adalah cara yang bagus untuk mengukur keberkesanan latihan anda. Cara ini lebih kepada pengukuran visceral fat, iaitu lemak-lemak dalam badan anda. Berbeza dengan body fat caliper, ia mengukur lemak subcutaneous, iaitu lemak di bawha kulit.

 

3. Saiz Pakaian

Kalau anda tak ada peralatan seperti body fat caliper atau penimbang bioimpedance untuk mengukur peratusan lemak badan, anda boleh guna cara yang sangat-sangat mudah iaitu melalui saiz pakaian anda. Tengok, adakah saiz anda semakin mengecil? Bagi lelaki, adakah bahagian pinggang semakin longgar tetapi bahagian dada dan tangan makin ketat? Macam mana dengan seluar? Anda boleh niai sendiri.

 

4. Beban Angkatan

Selain daripada saiz pakaian, cara yang mudah juga untuk mengukur keberkesanan latihan adalah melalui bebanan yang anda gunakan semasa berlatih. Adakah anda boleh angkat makin berat? Jika ya, maksudnya anda makin kuat dan ini membawa maksud latihan anda berkesan.

 

Mudah sahaja, bukan? Macam-macam cara yang anda boleh guna untuk ukur kerberkesanan dan kemajuan latihan anda. Nak taknak sahaja, rajin-rajinkan untuk merekod progress anda kerana tanpa rekod, anda tak tahu perjalanan anda.

 

Jika anda mahukan lebih banyak tips dan panduan fitness, jangan terlepas lagi kerana semuanya ada di medofu.com sekarang!

 

Entri: Aiman Radzi (@TheTherabeast)

Posted on

Goal Realistik Untuk Fat Loss Dan Muscle Building

Dalam dunia fitness, tak guna anda bersenam tanpa meletakkan sebarang sasaran. Ia ibarat berjalan tanpa hala tuju, membazir masa sahaja. Kemungkinan untuk sesat juga adalah tinggi. Untuk meningkatkan keberkesanan latihan, anda kena ada sasaran!

 

Tetapi, telah menjadi trend manusia untuk meletakkan sasaran yang melebihi daripada jangkauan, ataupun yang tidak praktikal. Apa yang akan berlaku kemudian hanyalah penyesalan dan menyerah kalah sebelum mula berperang lagi. Oleh itu, kita perlu letakkan goal yang bersesuaian dengan kondisi kita.

 

Yang Baru Mula

Untuk yang baru mula, kenaikan atau penurunan berat badan adalah jauh lebih banyak berbanding yang dah lama berlatih. Ini adalah perkara normal. Pernah dengar tak kisah-kisah mereka yang nak ‘fat loss journey’ berjaya turunkan sampai 10-20kg dalam sebulan? Sama juga dengan yang baru bulking.

 

Badan mereka belum pernah kena apa-apa stimulasi latihan. Jadi, apa-apa sahaja yang mereka lakukan akan buat badan mereka bertindak dengan cepat. Tetapi, progress mereka mula terhenti dan menjadi susah. Hatta, nak naikkan atau turunkan 1kg seminggu pun susah. Ini juga adalah normal! Sebabnya, badan mereka dah biasa dengan latihan. Maka, di sini barulah bermula perjalanan anda.

 

Khas Untuk Yang Gemuk

Bagi yang terlebih berat badan, lagi berat badan anda, lagi senang nak turunkan berat badan. Kemudian, apabila anda menjadi semakin kurus, maka semakin susah jugalah proses untuk anda turunkan lagi berat badan anda. Bodybuilder pun sama, mula-mula senang nak turunkan sampai 15% body fat, kemudian menjadi susah. Lagi susah nak turunkan sampai 5-7%.

 

Goal Yang Realistik

Untuk mengelakkan kekecewaan, anda kena ada goal yang realistik. Kalau anda berhajat nak turunkan 10kg dalam sebulan, memang boleh tetapi fahamkan kebanyakan berat tersebut adalah air dan otot, bukan lemak. Maka, secara tak langsung anda masih ‘gemuk lemak’ walaupun nampak kurus.

 

Sama dengan bulking, kalau berharap nak naikkan 10kg sebulan, itu bukan naik otot tetapi lemak yang mendominasi saiz. Lantas, ia mendorong kepada perut buncit, otot sebu, dan lain-lain.

 

Goal yang realistik untuk anda amalkan adalah kenaikan atau penurunan 0.5kg sahaja seminggu, membawa kepada maksimum 2kg sebulan. Ini adalah nombor yang paling baik untuk tujuan jangka masa panjang. Kerana, ia akan bantu untuk kekalkan jisim otot dan membakar lemak dengan berkesan.

 

Biar lambat, asal selamat. Kenapa anda tergesa-gesa nak bakar lemak sedangkan anda cukup bersabar menternakya? Untuk memastikan anda tak terlajak turun atau bulking, ubahsuai pengambilan kalori anda kepada lebihan atau kurang 200-500kcal, tak perlu banyak-banyak.

 

Nak tahu lebih banyak tips fitness untuk amalan anda dan kawan-kawan? Apa kata anda ikuti web Medofu untuk segala macam informasi! Jangan lupa untuk dapatkan meal prep anda di sini juga.

 

Entri: Aiman Radzi (@TheTherabeast)