Posted on

Satu Perkara Wajib Yang Mesti Dilakukan Selepas Bersenam

Perkara paling penting yang anda perlu lakukan selepas bersenam ialah ‘refuel’. Mungkin anda tidak perlukan sangat post-workout fuel selepas sesi senaman yang ringan. Tetapi, jika anda baru sahaja melakukan senaman yang berat, jadikan ini sebagai keutamaan anda. Walaupun belum rasa lapar, anda tetap kena makan, minum protein shake dan lain-lain. Mengapa? Bayangkan, tubuh anda sedang mengalami tekanan fisiologi. Selepas latihan bebanan, otot akan berada dalam keadaan katabolik, di mana proses penguraian protein sedang berlaku. Di samping itu, simpanan glycogen, iaitu sumber tenaga juga semakin berkurangan.

 

Makanan post-workout yang terbaik adalah dalam nisbah karbohidrat-protein 4:1 atau 3:1. Karbohidrat akan mengembalikan simpanan tenaga, manakala protein pula membantu dalam proses pemulihan otot. Anda tidak perlu makan banyak sangat untuk memenuhi nisbah tersebut. Sasarkan 30-40 gram karbohidrat dan 10-15 gram protein. Jumlah ini bersamaan lebih kurang 160-220 kalori, jadi ia takkan sabotaj usaha anda. Maksudnya, jumlah pengambilannya tidak melebihi jumlah kalori yang dibakar sepanjang senaman tadi.

 

Selain itu, anda juga perlukan ‘timing’ yang betul. Rangka masa yang paling ideal untuk refuel ialah dalam tempoh 30 minit selepas bersenam. Masa 30 minit ini disebutkan sebagai “anabolic window”, di mana proses refueling berada di tahap yang paling optimum. Jika anda tunggu sampai 2 jam kemudian, keupayaan tubuh anda dalam menjalankan proses pemulihan ini akan berkurangan sehingga 50%, menurut sebuah kajian yang diterbitkan dalam Journal of Applied Physiology (2002). International Society of Sports Nutrition pula menyatakan bahawa protein akan membantu otot menyerap karbohidrat dan menyimpannya sebagai glycogen. Bukan itu sahaja, pemakanan post-workout yang baik juga membantu meningkatkan jisim otot dan menaikkan ‘mood’. Tak perlu menu yang rumit pun untuk menyediakan snek pre-workout. Antara menu paling mudah didapati dan disediakan adalah seperti yang berikut:

  • ¼ cawan mentega kacang + ¾ cawan hirisan epal dan pisang
  • Greek yogurt + pisang + buah beri
  • Buah-buahan segar + sedikit air + sesenduk whey protein = Smoothies

Jadi lepas ini jangan lupa sediakan snek post-workout atau protein shake untuk dibawa ke gym. Samalah juga jika anda bersenam di rumah atau di mana sahaja.

 

Entri: Tini Lorna Lim

Posted on

Makan Pedas Boleh Turunkan Berat?

Berita baik buat penggemar makanan pedas! Capsaicin, sejenis komponen di dalam cili yang menjadikannya pedas, dikatakan boleh membantu menurunkan berat badan. Walaupun para saintis belum dapat mengesahkan 100% mengenai manfaat bahan semulajadi tersebut, kajian awal mendapati bahawa capsaicin boleh membantu menurunkan berat badan. berikut adalah antara beberapa hasil kajian yang diperoleh setakat ini.

 

Mengubah Selera Makan: Dalam satu laporan yang diterbitkan di dalam Appetite 2014, beberapa ujian klinikal dikumpulkan dan dianalisa bagi mengenalpasti potensi capsaicin di dalam tenaga ambilan (energy intake). Ulasan tersebut menunjukkan bahawa pengambilan 2 mg capsaicin (capsaicinoids) sebelum makan akan mengurangkan tenaga ambilan sebanyak 74 kalori semasa makan. Mekanisme di sebalik kesan tersebut mungkin disebabkan oleh perubahan selera yang lebih cenderung kepada makanan berkarbohidrat berbanding makanan berlemak tinggi.

 

Metabolisme: Menurut satu ulasan yang diterbitkan dalam Critical Reviews In Food Science and Nutrition, pengambilan capsaicin dan capsinoids boleh meningkatkan kadar penggunaan tenaga dan pengoksidaan lemak.

 

Pengurangan Lemak: Selain daripada mengurangkan tenaga ambilan, kajian awal juga mendapati bahawa capsaicin juga boleh mengurangkan nisbah pinggang ke pinggul. Dalam kajian 12-minggu ini, 77 sukarelawan (lelaki dan perempuan) ditempatkan ke dalam tiga kumpulan;

  • Mengambil 2 mg capsaicinoid (CAP) sehari – L-CAP
  • Mengambil 4 mg capsaicinoid (CAP) sehari – H-CAP
  • Mengambil placebo – PLA

 

Hasil kajian mendapati bahawa L-CAP mencatatkan penurunan nisbah pinggang ke pinggul dalam masa 6 bulan. Dalam masa 12 minggu, H-CAP pula menunjukkan penurunan dari segi jumlah kalori harian berbanding L-PAP dan PLA. Walau bagaimanapun, kesan jangka panjang pengambilan capsaicinoid  terhadap insulin dan tahap kolesterol memerlukan kajian yang lebih lanjut.

 

Kesan sampingan

  • Secara umumnya, pengambilan secara sederhana adalah selamat. Namun bagi sesetengah individu, ia boleh menyebabkan sakit perut, kembung perut, sakit ulu hati dan ulser.
  • Pengambilan yang terlalu banyak pula boleh meningkatkan risiko kanser gastrik (kanser perut).
  • Selain itu, pengambilan capsaicin juga boleh mengganggu kesan ubat lain termasuklah aspirin, blood-thinner dan supplement lain. Ia juga tidak sepatutnya diambil 2 minggu sebelum menjalani pembedahan.
  • Pengambilan capsaicin dalam kalangan wanita mengandung atau menyusukan anak, kanak-kanak serta mereka yang mempunyai masalah kesihatan lain (dan sedang mengambil ubat-ubatan) perlu dipantau.

Entri: Tini Lorna Lim

Posted on

Kurang Minum Air? Cuba Tips Ini Untuk Minum Lebih Banyak!

 

Mengapa kita kena minum air yang secukupnya? Setiap sel dalam tubuh kita mengandungi air, malah komponen paling banyak dalam tubuh kita ialah air. Jadi mestilah air sangat penting, bukan? Peranan air dalam memastikan kelancaran sistem tubuh termasuklah;

  • Membawa nutrien dari makanan ke sel-sel tubuh
  • Membawa bahan kumuh dari sel-sel tubuh ke ginjal
  • Berfungsi sebagai pelincir dalam sendi tulang
  • Mengekalkan suhu badan melalui proses perpeluhan

Walaupun kita faham mengenai kepentingan air, ramai di antara kita yang masih tak cukup air. Mereka yang aktif bersenam atau bekerja akan memerlukan air yang lebih banyak. Pengamal diet juga memerlukan air untuk mengekang rasa lapar dan mengelakkan kelesuan. Sekiranya anda kehilangan terlalu banyak air dan tidak menggantikannya semula, anda akan mengalami dehidrasi. Simptom-simptom seperti sakit kepala, kurang tumpuan serta kelesuan menandakan tahap dehidrasi anda berada di tahap yang membimbangkan. Tahap hidrasi yang baik akan meningkatkan stamina dan tenaga serta memastikan kelancaran sistem penghadaman.

 

Tips Mendapatkan Air Yang Secukupnya

  • Mengambil makanan yang mengandungi air seperti hidangan sup, tembikai, timun, oren dan sebagainya.
  • Minum segelas air sebelum makan.
  • Selang-selikan minuman manis (minuman bikarbonat, jus, kopi, teh) dengan segelas air kosong.
  • Ketika berada di restoran, minta segelas air kosong bersama-sama dengan minuman yang dipesan.
  • Letakkan botol air di atas meja anda atau mana-mana tempat yang mudah dilihat.
  • Apabila terasa lesu di tengah hari, jangan terus buat kopi. Minum air kosong.
  • Minum segelas air kosong sebelum, semasa dan selepas bersenam.
  • Apabila rasa sakit kepala, terus minum air. Mungkin ia tanda-tanda dehidrasi.
  • Tukarkan gelas di rumah kepada yang lebih besar.

Perlu diingatkan juga bahawa terdapat minuman tertentu yang boleh mengakibatkan dehidrasi seperti kopi dan minuman bergas. Selain itu, pastikan anda sentiasa berbekalkan botol air setiap kali anda ke mana-mana. Botol kecil pun tidak mengapa, lebih baik daripada tiada langsung.

 

Entri: Tini Lorna Lim

 

Posted on

Cara Menghilangkan Berat Air – 5 Tips Selamat

 

Setiap tisu dalam badan mengandungi jumlah air yang berbeza-beza. Sebagai contoh, tisu lemak mengandungi kira-kira 10% air, manakala tisu otot pula mengandungi lebih kurang 75% air. Secara umumnya, jumlah kandungan air bagi lelaki sepatutnya dalam lingkungan 50-65% dan julat ideal bagi wanita pula ialah 45-60%. Jadi anda boleh lihat di sini bahawa kandungan air dalam badan kita sangat mempengaruhi berat badan juga. Tips yang berikut akan membantu anda menyingkirkan berat air dengan selamat.

 

Minum air: Nak hilangkan berat air tapi kena minum lebih banyak air? Pelik kan? Untuk lebih jelas, minum air yang secukupnya. Jangan kurang, jangan lebih. Hal ini kerana, apabila kandungan air anda mencukupi, tubuh akan menggunakan dan menyingkirkan air dengan lebih efisien.

 

Kurangkan pengambilan garam: Sodium boleh bersembunyi dalam apa sahaja yang anda makan. Walau bagaimanapun, makanan segera, makanan bertin dan makanan berproses mengandungi garam yang lebih tinggi. Jadi, anda boleh mulakan dari situ.

 

Makan buahan dan sayuran: Tembikai, strawberi, oren, timun, kubis, bayam dan sebagainya adalah makanan berkhasiat yang kaya dengan kandungan air. Pengambilan ‘natural diuretic’ akan membantu anda mengekalkan hidrasi tubuh dengan baik.

 

Bersenam: Kegiatan bersenam membantu melancarkan peredaran cecair dalam tubuh khususnya kepada pesakit diabetis yang cenderung kepada penahanan air. Sesi senaman harian boleh membantu memperbaiki masalah kerintangan insulin dan seterusnya mengurangkan berat air.

 

Pilih karbohidrat yang menyihatkan: Mengurangkan pengambilan karbohidrat sudah tentu akan membantu anda menyingkirkan berat air dengan lebih cepat. Namun, pengurangan karbohidrat yang keterlaluan akan menjadikan anda kurang bertenaga dan ianya akan mempengaruhi prestasi senaman juga. Daripada mengelakkan karbohidrat, lebih baik jika anda memilih sumber karbohidrat yang lebih sihat seperti gandum penuh (beras perang, oat), kekacang, sayuran dan buahan. Elakkan sumber karbohidrat bertapis (refined carbohydrate) kerana ia akan menyebabkan penahanan air dalam tubuh.

 

Entri: Tini Lorna Lim

Posted on

Bolehkah Bersenam Dengan Perut Kosong?

Terdapat segelintir individu yang berpendapat bahawa bersenam dengan perut kosong mensasarkan pembakaran lemak yang lebih banyak.

Tidak semestinya.

Walaupun anda menggunakan lebih banyak lemak sebagai tenaga, bukan bermakna lemak sedang disingkirkan daripada tubuh anda. Proses pembakaran lemak adalah lebih kepada pembakaran kalori, bukan jenis tenaga yang digunakan semasa bersenam. Samada perut kosong atau tidak, jumlah kalori yang dibakar semasa latihan cardio tetap sama.

Menurut satu kajian yang diterbitkan dalam National Strength and Conditioning Journal, penulisnya, Brad Schoenfeld menyatakan bahawa bersenam dengan perut kosong akan mengurangkan simpanan protein dalam tubuh sehingga 10.4 %. Jika anda sedang membina otot, ini adalah satu kehilangan besar. Katanya lagi, secara amnya, semakin banyak jumlah karbohidrat yang dibakar sewaktu bersenam, kadar pembakaran lemak selepas sesi senaman juga akan meningkat.

Akhir sekali:

Sekiranya anda bersenam dalam keadaan perut kosong dan lapar, tubuh akan cepat rasa letih dan akhirnya anda tidak dapat memberikan 100% fokus terhadap sesi senaman.

Jadi, apakah manfaat makan sebelum bersenam?

  • Meransang proses pemulihan otot selepas bersenam
  • Membantu anda bertahan lebih lama, terutamanya semasa intense workout.
  • Mengekalkan kandungan gula dalam darah kerana jika ia berkurang, anda akan mula rasa pening atau mual.

Sebaik-baiknya pre-workout snek menggabungkan karbohidrat dan protein. Walau bagaimanapun, buahan-buahan (pisang, epal dan lain-lain) mentega kacang, oat, Greek yogurt, energy bar dan kekacang juga merupakan pilihan snek yang baik.

Perlu diingatkan juga bahawa anda harus memberi masa untuk tubuh anda menghadam makanan sebelum bersenam. Lebih besar saiz hidangannya, lebih lama masa yang diambil. Contohnya snek ringan yang mengandungi 100-200 kalori akan mengambil masa kira-kira sejam untuk dihadam. Tapi jangan pula sampai terlebih makan. Selain daripada risiko terlebih kalori, makan terlalu berat akan menimbulkan rasa tidak selesa dan ini akan mengganggu sesi senaman anda.

Namun, terdapat juga mereka yang lebih selesa melakukan latihan kardio dengan perut kosong. Mungkin sistem ini berkesan bagi mereka. Tetapi cara ini kurang efektif untuk strength training kerana ia memerlukan lebih banyak tenaga. Anda akan cepat letih dan intensiti senaman pun akan berkurangan. Jika anda memang jenis orang yang biasa bersenam di waktu pagi tetapi tidak biasa bersarapan, sekurang-kurangnya makanlah sebiji pisang, sesudu mentega kacang atau gabungkan kedua-duanya. Dan jangan lupa minum air. Walaupun ringkas, ia tetap akan memberikan kesan positif terhadap sesi senaman anda.

Entri: Tini Lorna Lim

Posted on

5 Sumber Protein Terbaik untuk Membina Otot

Protein merupakan antara nutrient yang penting selain karbohidrat dan lemak. Fungsi utama protein untuk badan adalah membina dan membaiki otot dan tisu badan.

Ini adalah antara 5 sumber protein utama yang terbaik untuk pembinaan otot.

  1. Dada Ayam

Berbeza dengan potongan ayam yang lain, dada ayam (chicken breast) merupakan antara potongan yang paling “bersih”. Ini kerana potongan ini padat dengan nutrisi protein jika anda mengambil tanpa kulit ayam.

 

  1. Telur

Telur merupakan antara makanan yang tinggi dengan protein. Ia juga murah, senang didapati, kurang karbohidrat dan penuh dengan BCAA. Walaupun telur secara keseluruhan tinggi dengan protein, protein putih telur adalah lebih tinggi berbanding kuning telur.

 

  1. Susu

Susu adalah sangat berkhasiat walaupun majoriti orang adalah lactose intolerance (tidak upayaan untuk menghadamkan gula susu atau laktosa). Walau bagaimanapun, jika anda boleh mengambil tenusu, susu boleh adalah antara pilihan protein yang bagus untuk anda. Tambahan pula, susu tinggi dengan kalsium dan vitamin B2. Extra win!

 

  1. Mentega Kacang

Tipulah kalau anda cakap anda tidak pernah curi-curi meratah mentega kacang. Mentega kacang (peanut butter) merupakan antara makanan yang bagus untuk digabungkan dengan apa-apa makanan seperti roti, biskut dan oats. Selain tinggi dengan protein, mentega kacang (yang mempunyai kacang) juga tinggi dengan fiber, magnesium yang dapat membantu anda untuk kurangkan berat badan. Sedap dan nutritious!

Tips tambahan untuk memilih mentega kacang, pastikan kandungan (ingredient) adalah seminimum yang boleh. Kerana kebanyakkan mentega kacang mempunyai banyak bahan pengawet yang tidak bagus dan tinggi dengan kandungan lemak.

 

  1. Ikan

Makanan laut (seafood) seperti ikan, adalah tinggi dengan protein dan boleh didapati dimana-mana. Selain itu juga, ia tinggi dengan Omega-3 yang memanfaatkan diri dengan membantu meningkatkan kesihatan jantung, dengan mengurangkan tekanan darah (blood pressure), kulit kering dan sebagainya. Mengikut selera anda, ikan semestinya antara makanan yang tinggi protein yang wajib ada ambil.

Alternatif lain bagi mereka yang tidak gemar mengambil ikan, anda boleh cuba supplemen tambahan seperti Fish Oil Omega-3 Fatty Acid.

Semestinya terdapat banyak lagi jenis makanan yang tinggi dengan protein selain yang tertera di atas. Walau bagaimanapun, ia terpulang kepada individu itu sendiri untuk memilih sumber protein yang mana yang baik untuk dirinya.

Entri: Min (@minzejxmin)

Posted on

Mengira Kalori Dengan Mudah

Penggemar fitness harus tahu yang kalau mereka nak kawal turun naiknya berat badan, mereka kena kira kalori, iaitu kalori keperluan mereka dan kalori yang ada dalam makanan mereka.

 

Bagi yang baru dalam dunia fitness, kalori adalah tenaga. Lebihan kalori mendorong kepada kenaikan berat, manakala kurangnya kalori akan turunkan berat badan anda. Pengubahsuaian dilakukan kepada nilai kalori berdasarkan matlamat anda.

 

Mengira kalori (bagi orang baru) adalah perkara yang agak remeh meskipun penting. Ya lah, yang penting-penting memang banyak remeh-temeh! Kalau anda tak kira kalori, itu yang boleh membuatkan anda selalu tak cukup atau terlebih daripada sasaran. Kalau anda nak tahu, prioriti utama dalam penjagaan berat badan adalah pemakanan.

 

Pernah dengar atau tak, orang putih kata “you cannot out run a bad diet”. Maksudnya, anda tak boleh bersenam gila-gila kalau anda nak kurus jika pemakanan anda sendiri belum terurus.

 

Macam mana nak jadikan kiraan kalori satu kerja yang mudah?

 

Satunya, gunakan apikasi Medofu yang boleh dimuat turun di Play Store dan Apple Store. Di dalamnya ada fungsi untuk merekod pemakanan anda secara harian. Jadi, anda dapat lihat apa yang anda dah makan dan catit nilai kalori yang masih diperlukan. Rekod sebegini memudahkan anda untuk memastikan anda mengenai sasaran nilai kalori.

 

Kemudian, ada juga cara dengan menganggar. Yang ini memerlukan skil dan pengalaman, biasanya digunakan oleh otai-otai. Malah, ramai otai tak kira kalori pun, tetapi semua menganggar sahaja. Boleh juga kurus, sebab apa? Mereka dah tahu cara badan mereka berfungsi, jadi anggaran sudah memadai. Kenapa orang baru kena kira? Kerana, mereka perlu latih skil tersebut sebelum menganggar!

 

Terakhir, kalau masih susah juga, gunakan teknik suku-suku-separuh. Suku pinggan protein, suku pinggan karbohidrat, dan separuh pinggan sayur. Ini adalah untuk pastikan porsi pemakanan anda seimbang. Biasanya, siapa ikut begini akan dapati berat mereka senang turun. Tetapi, ada juga yang letak sampai tinggi dekat bahagian suku-suku tersebut. Apabila dah menggunung, dah tak jadi suku, tapi jadi macam separuh-separuh-suku (yang sayur pula sikit).

 

Bonus, nak lagi mudah, gunakan sahaja servis Medofu! Kami kira, kami masak, dan kami hantar sampai ke rumah.

 

Entri: Aiman Radzi (@TheTheraBeast)

Posted on

Goal Realistik Untuk Fat Loss Dan Muscle Building

Dalam dunia fitness, tak guna anda bersenam tanpa meletakkan sebarang sasaran. Ia ibarat berjalan tanpa hala tuju, membazir masa sahaja. Kemungkinan untuk sesat juga adalah tinggi. Untuk meningkatkan keberkesanan latihan, anda kena ada sasaran!

 

Tetapi, telah menjadi trend manusia untuk meletakkan sasaran yang melebihi daripada jangkauan, ataupun yang tidak praktikal. Apa yang akan berlaku kemudian hanyalah penyesalan dan menyerah kalah sebelum mula berperang lagi. Oleh itu, kita perlu letakkan goal yang bersesuaian dengan kondisi kita.

 

Yang Baru Mula

Untuk yang baru mula, kenaikan atau penurunan berat badan adalah jauh lebih banyak berbanding yang dah lama berlatih. Ini adalah perkara normal. Pernah dengar tak kisah-kisah mereka yang nak ‘fat loss journey’ berjaya turunkan sampai 10-20kg dalam sebulan? Sama juga dengan yang baru bulking.

 

Badan mereka belum pernah kena apa-apa stimulasi latihan. Jadi, apa-apa sahaja yang mereka lakukan akan buat badan mereka bertindak dengan cepat. Tetapi, progress mereka mula terhenti dan menjadi susah. Hatta, nak naikkan atau turunkan 1kg seminggu pun susah. Ini juga adalah normal! Sebabnya, badan mereka dah biasa dengan latihan. Maka, di sini barulah bermula perjalanan anda.

 

Khas Untuk Yang Gemuk

Bagi yang terlebih berat badan, lagi berat badan anda, lagi senang nak turunkan berat badan. Kemudian, apabila anda menjadi semakin kurus, maka semakin susah jugalah proses untuk anda turunkan lagi berat badan anda. Bodybuilder pun sama, mula-mula senang nak turunkan sampai 15% body fat, kemudian menjadi susah. Lagi susah nak turunkan sampai 5-7%.

 

Goal Yang Realistik

Untuk mengelakkan kekecewaan, anda kena ada goal yang realistik. Kalau anda berhajat nak turunkan 10kg dalam sebulan, memang boleh tetapi fahamkan kebanyakan berat tersebut adalah air dan otot, bukan lemak. Maka, secara tak langsung anda masih ‘gemuk lemak’ walaupun nampak kurus.

 

Sama dengan bulking, kalau berharap nak naikkan 10kg sebulan, itu bukan naik otot tetapi lemak yang mendominasi saiz. Lantas, ia mendorong kepada perut buncit, otot sebu, dan lain-lain.

 

Goal yang realistik untuk anda amalkan adalah kenaikan atau penurunan 0.5kg sahaja seminggu, membawa kepada maksimum 2kg sebulan. Ini adalah nombor yang paling baik untuk tujuan jangka masa panjang. Kerana, ia akan bantu untuk kekalkan jisim otot dan membakar lemak dengan berkesan.

 

Biar lambat, asal selamat. Kenapa anda tergesa-gesa nak bakar lemak sedangkan anda cukup bersabar menternakya? Untuk memastikan anda tak terlajak turun atau bulking, ubahsuai pengambilan kalori anda kepada lebihan atau kurang 200-500kcal, tak perlu banyak-banyak.

 

Nak tahu lebih banyak tips fitness untuk amalan anda dan kawan-kawan? Apa kata anda ikuti web Medofu untuk segala macam informasi! Jangan lupa untuk dapatkan meal prep anda di sini juga.

 

Entri: Aiman Radzi (@TheTherabeast)

Posted on

Apa Yang Anda Kena Makan Kalau Nak Jadi Fit

Sejak kebelakangan ini, fitness telah menjadi trend di Malaysia. Kita tengok ramai artis dan juga orang-orang berjawatan besar dalam Malaysia juga memuat naik gambar-gambar mereka yang sedang bersenam. Ini boleh jadi benda baik sebab ia mendorong orang lain untuk turut menjaga kesihatan mereka!

 

Untuk memulakan transformasi diri, anda kena mula dengan pemakanan anda. Pernah dengar tak orang kata, you can’t outrun a bad diet? Maksudnya, anda tak boleh bersenam gila-gila dan jadi kurus kalau anda tak jaga makan. Memang pemakanan adalah faktor yang paling penting dalam fitness. Anda nak bina badan, anda kena jaga makan. Anda nak kurus, lagilah kena jaga makan. Orang yang bersukan, orang yang berlatih martial arts, semuanya kena jaga makan untuk menjanjikan prestasi terbaik.

 

Jaga makan bukan sekadar untuk menurunkan berat badan, malah untuk memberikan anda tenaga berpanjangan dan menstabilkan hormon. Pemakanan yang baik juga akan menjaga kualiti kehidupan anda, kesihatan yang lebih baik. Mahukah anda muda-muda mengidap penyakit seperti darah tinggi dan kencing manis gara-gara buat endah tak endah terhadap pemakanan?

 

Sebagai pemahaman asas, pemakanan yang terbaik adalah mengikut piramid makanan. Admin yakin anda semua cukup biasa dengan piramid makanan. Jika tidak, Admin minta anda hadamkan piramid tersebut. Makan mengikut panduan tersebut!

 

Untuk pemahaman lebih mendalam, kita kena tahu apa itu kalori, makronutrien, dan mikronutrien. Secara amnya, benda paling penting anda kena jaga adalah kalori. Naik turunnya berat badan adalah bergantung kepada nilai kalori yang anda makan dan minum.

 

Semua benda yang kita makan ada nilai kalori tersendiri. Dan, badan setiap individu memerlukan nilai kalori yang tersendiri untuk berfungsi. Macam mana anda nak tahu nilai yang diperlukan badan anda?

 

Anda bernasib baik, sebab Medofu menyediakan perkhidmatan mengira keperluan kalori, makronutrien, dan mikronutrien! Anda boleh klik pautan di bawah untuk mengira keperluan anda, daripada nilai kalori, hinggalah kepada nilai protein, karbohidrat, dan lemak. Sungguh mudah, tekan-tekan sahaja sudah dapat nilainya!

 

Lean Physique Calculator

 

Kalau anda dah kira, jangan lupa untuk sentiasa follow dan update dengan Medofu, sebab nanti Admin nak cerita pula apa itu kalori, apa itu makronutrien dan mikronutrien, kenapa mereka penting untuk fitness, dan macam-macam lagi.