Posted on

Mengira Kalori Dengan Mudah

Penggemar fitness harus tahu yang kalau mereka nak kawal turun naiknya berat badan, mereka kena kira kalori, iaitu kalori keperluan mereka dan kalori yang ada dalam makanan mereka.

 

Bagi yang baru dalam dunia fitness, kalori adalah tenaga. Lebihan kalori mendorong kepada kenaikan berat, manakala kurangnya kalori akan turunkan berat badan anda. Pengubahsuaian dilakukan kepada nilai kalori berdasarkan matlamat anda.

 

Mengira kalori (bagi orang baru) adalah perkara yang agak remeh meskipun penting. Ya lah, yang penting-penting memang banyak remeh-temeh! Kalau anda tak kira kalori, itu yang boleh membuatkan anda selalu tak cukup atau terlebih daripada sasaran. Kalau anda nak tahu, prioriti utama dalam penjagaan berat badan adalah pemakanan.

 

Pernah dengar atau tak, orang putih kata “you cannot out run a bad diet”. Maksudnya, anda tak boleh bersenam gila-gila kalau anda nak kurus jika pemakanan anda sendiri belum terurus.

 

Macam mana nak jadikan kiraan kalori satu kerja yang mudah?

 

Satunya, gunakan apikasi Medofu yang boleh dimuat turun di Play Store dan Apple Store. Di dalamnya ada fungsi untuk merekod pemakanan anda secara harian. Jadi, anda dapat lihat apa yang anda dah makan dan catit nilai kalori yang masih diperlukan. Rekod sebegini memudahkan anda untuk memastikan anda mengenai sasaran nilai kalori.

 

Kemudian, ada juga cara dengan menganggar. Yang ini memerlukan skil dan pengalaman, biasanya digunakan oleh otai-otai. Malah, ramai otai tak kira kalori pun, tetapi semua menganggar sahaja. Boleh juga kurus, sebab apa? Mereka dah tahu cara badan mereka berfungsi, jadi anggaran sudah memadai. Kenapa orang baru kena kira? Kerana, mereka perlu latih skil tersebut sebelum menganggar!

 

Terakhir, kalau masih susah juga, gunakan teknik suku-suku-separuh. Suku pinggan protein, suku pinggan karbohidrat, dan separuh pinggan sayur. Ini adalah untuk pastikan porsi pemakanan anda seimbang. Biasanya, siapa ikut begini akan dapati berat mereka senang turun. Tetapi, ada juga yang letak sampai tinggi dekat bahagian suku-suku tersebut. Apabila dah menggunung, dah tak jadi suku, tapi jadi macam separuh-separuh-suku (yang sayur pula sikit).

 

Bonus, nak lagi mudah, gunakan sahaja servis Medofu! Kami kira, kami masak, dan kami hantar sampai ke rumah.

 

Entri: Aiman Radzi (@TheTheraBeast)

Posted on

Cara Mengukur Tahap Kecergasan

Mungkin anda ada sedikit idea dengan tahap kecergasan anda, maksudnya anda tahu anda berada di tahap mana. Tetapi, sekadar tahu sahaja tak cukup, anda kena cuba uji tahap kecergasan tersebut.

 

Apakah kepentingan menguji tahap kecergasan? Selain daripada untuk mengetahui tahap kecergasan anda, ujian dilakukan supaya anda dapat wujudkan satu baseline ataupun pemula untuk merekod pencapaian latihan anda. Gunakan beberapa cara ini untuk mengukur tahap kecergasan anda!

 

Degupan Jantung Semasa Rehat

Tahap kecergasan jantung dapat diukur dengan kadar degupan jantung semasa rehat. Kadar degupan yang sihat ialah antara 60-100 degupan dalam seminit. Degupan jantung boleh dikira dengan menggunakan jari yang diletakkan di pergelangan tangan. Gunakan jam randik dalam telefon pintar anda untuk kemudahan mengira.

 

Ujian Berjogging 2.4KM

Cuba anda berjogging sejauh 2.4KM dan lihat berapa lama masa anda perlukan untuk habiskan jarak jogging ini. Kalau anda mengambil masa lebih lama daripada senarai di bawah, fitness anda kurang dan perlu diperbaiki.

Umur Wanita: Minit Lelaki: Minit
25 13 11
35 13.5 11.5
45 14 12
55 16 13
65 17.5 14

 

Ujian Push-Up

Push-up menguji kekuatan dan ketahanan otot anda. Jika anda masih baru, anda boleh buat push-up variasi mudah iaitu dengan meletakkan lutut di lantai. Kalau anda dah kuat, buat cara biasa. Jika anda tak mampu lakukan seperti senarai di bawah, anda perlu berlatih untuk jadi lagi kuat.

Umur Wanita: Jumlah Lelaki: Jumlah
25 20 28
35 19 21
45 14 16
55 10 12
65 10 11

 

Tiga jenis ujian ini adalah antara yang paling biasa dilakukan. Ada banyak lagi ujian lain yang anda boleh buat, tetapi yang itu kita akan kongsikan nanti. Sekarang, Admin mahu anda cuba lakukan ujian-ujian ini dahulu dan kongsikan hasilnya bersama kami!

 

Kalau anda nakkan lebih banyak informasi berguna berkaitan dunia kecergasan, apa kata anda ikuti Medofu untuk sentiasa mendapat notifikasi terkini.

 

Entri: Aiman Radzi (@TheTheraBeast)

Posted on

Latihan Bebanan Untuk Yang Berumur 40an Ke Atas

Bukan orang muda sahaja yang nak jadi makin sihat dan kuat serta berketerampilan menarik, yang dah 4-series pun makin ramai terlihat di gym-gym setempat. Baguslah, sebab latihan sesuai dilakukan semua orang tak kira umur dan jantina!

 

Mungkin anda risau nak mulakan latihan sewaktu umur sebegini. Mana taknya, orang kata bila dah meningkat usia, kenalah berjaga-jaga sebab semuanya senang “lari”. Ada betulnya juga, tapi sama dengan yang muda. Tersilap langkah, pun boleh “lari”.

 

Macam mana latihan yang sesuai dilakukan oleh mereka yang dah 4-series dan ke atas? Sebenarnya, tak jauh beza dengan yang muda. Bagi Admin, 4-series pun masih muda. Orang kata, life starts at 50, betulkah begitu?

 

Cuma, ada beberapa perkara yang harus berjaga-jaga, seperti pakaian keselamatan terutamanya kasut, pilihan gym, pengudaraan yang lancar semasa bersenam dan lain-lain. Kita tak mahu peningkatan risiko untuk jatuh melalui kasut yang tidak sesuai, risiko pitam sebab gym panas atau pakaian terlalu tebal, dan beberapa benda lain.

 

Pemakanan juga harus lebih teliti. Lebihkan juga pengambilan susu ataupun tablet kalsium untuk tulang. Bukanlah nak kata tulang anda rapuh, tapi mencegah itu lebih baik, bukan?

 

Latihan yang sesuai dilakukan, seperti yang dikatakan, sama dengan yang muda. Tapi, kalau anda baru nak mulakan latihan, mula secara perlahan. Amalkan latihan seluruh badan yang mengutamakan senaman kompaun seperti:

  • Squat
  • Bench press
  • Deadlift
  • Barbell row
  • Overhead press
  • Pull up
  • Dip

 

Semua ini adalah senaman yang menguatkan seluruh badan, terutamanya otot core yang sangat penting untuk kita jaga sewaktu umur begini. Tahukah anda, latihan bebanan turut membantu untuk mengukuhkan tulang kita?

 

Mulakan latihan anda secara ringan dan bina kekuatan daripada bawah. Tambah bebanan sikit demi sikit dan jangan tinggalkan kardio.

 

Kalau anda nakkan lagi banyak info menarik berkaitan dunia kecergasan, jangan lupa untuk ikuti kami di laman Medofu, meal prep provider terbaik anda!

 

Entri: Aiman Radzi (@TheTherabeast)