Posted on

5 Sumber Protein Terbaik untuk Membina Otot

Protein merupakan antara nutrient yang penting selain karbohidrat dan lemak. Fungsi utama protein untuk badan adalah membina dan membaiki otot dan tisu badan.

Ini adalah antara 5 sumber protein utama yang terbaik untuk pembinaan otot.

  1. Dada Ayam

Berbeza dengan potongan ayam yang lain, dada ayam (chicken breast) merupakan antara potongan yang paling “bersih”. Ini kerana potongan ini padat dengan nutrisi protein jika anda mengambil tanpa kulit ayam.

 

  1. Telur

Telur merupakan antara makanan yang tinggi dengan protein. Ia juga murah, senang didapati, kurang karbohidrat dan penuh dengan BCAA. Walaupun telur secara keseluruhan tinggi dengan protein, protein putih telur adalah lebih tinggi berbanding kuning telur.

 

  1. Susu

Susu adalah sangat berkhasiat walaupun majoriti orang adalah lactose intolerance (tidak upayaan untuk menghadamkan gula susu atau laktosa). Walau bagaimanapun, jika anda boleh mengambil tenusu, susu boleh adalah antara pilihan protein yang bagus untuk anda. Tambahan pula, susu tinggi dengan kalsium dan vitamin B2. Extra win!

 

  1. Mentega Kacang

Tipulah kalau anda cakap anda tidak pernah curi-curi meratah mentega kacang. Mentega kacang (peanut butter) merupakan antara makanan yang bagus untuk digabungkan dengan apa-apa makanan seperti roti, biskut dan oats. Selain tinggi dengan protein, mentega kacang (yang mempunyai kacang) juga tinggi dengan fiber, magnesium yang dapat membantu anda untuk kurangkan berat badan. Sedap dan nutritious!

Tips tambahan untuk memilih mentega kacang, pastikan kandungan (ingredient) adalah seminimum yang boleh. Kerana kebanyakkan mentega kacang mempunyai banyak bahan pengawet yang tidak bagus dan tinggi dengan kandungan lemak.

 

  1. Ikan

Makanan laut (seafood) seperti ikan, adalah tinggi dengan protein dan boleh didapati dimana-mana. Selain itu juga, ia tinggi dengan Omega-3 yang memanfaatkan diri dengan membantu meningkatkan kesihatan jantung, dengan mengurangkan tekanan darah (blood pressure), kulit kering dan sebagainya. Mengikut selera anda, ikan semestinya antara makanan yang tinggi protein yang wajib ada ambil.

Alternatif lain bagi mereka yang tidak gemar mengambil ikan, anda boleh cuba supplemen tambahan seperti Fish Oil Omega-3 Fatty Acid.

Semestinya terdapat banyak lagi jenis makanan yang tinggi dengan protein selain yang tertera di atas. Walau bagaimanapun, ia terpulang kepada individu itu sendiri untuk memilih sumber protein yang mana yang baik untuk dirinya.

Entri: Min (@minzejxmin)

Posted on

Mengira Kalori Dengan Mudah

Penggemar fitness harus tahu yang kalau mereka nak kawal turun naiknya berat badan, mereka kena kira kalori, iaitu kalori keperluan mereka dan kalori yang ada dalam makanan mereka.

 

Bagi yang baru dalam dunia fitness, kalori adalah tenaga. Lebihan kalori mendorong kepada kenaikan berat, manakala kurangnya kalori akan turunkan berat badan anda. Pengubahsuaian dilakukan kepada nilai kalori berdasarkan matlamat anda.

 

Mengira kalori (bagi orang baru) adalah perkara yang agak remeh meskipun penting. Ya lah, yang penting-penting memang banyak remeh-temeh! Kalau anda tak kira kalori, itu yang boleh membuatkan anda selalu tak cukup atau terlebih daripada sasaran. Kalau anda nak tahu, prioriti utama dalam penjagaan berat badan adalah pemakanan.

 

Pernah dengar atau tak, orang putih kata “you cannot out run a bad diet”. Maksudnya, anda tak boleh bersenam gila-gila kalau anda nak kurus jika pemakanan anda sendiri belum terurus.

 

Macam mana nak jadikan kiraan kalori satu kerja yang mudah?

 

Satunya, gunakan apikasi Medofu yang boleh dimuat turun di Play Store dan Apple Store. Di dalamnya ada fungsi untuk merekod pemakanan anda secara harian. Jadi, anda dapat lihat apa yang anda dah makan dan catit nilai kalori yang masih diperlukan. Rekod sebegini memudahkan anda untuk memastikan anda mengenai sasaran nilai kalori.

 

Kemudian, ada juga cara dengan menganggar. Yang ini memerlukan skil dan pengalaman, biasanya digunakan oleh otai-otai. Malah, ramai otai tak kira kalori pun, tetapi semua menganggar sahaja. Boleh juga kurus, sebab apa? Mereka dah tahu cara badan mereka berfungsi, jadi anggaran sudah memadai. Kenapa orang baru kena kira? Kerana, mereka perlu latih skil tersebut sebelum menganggar!

 

Terakhir, kalau masih susah juga, gunakan teknik suku-suku-separuh. Suku pinggan protein, suku pinggan karbohidrat, dan separuh pinggan sayur. Ini adalah untuk pastikan porsi pemakanan anda seimbang. Biasanya, siapa ikut begini akan dapati berat mereka senang turun. Tetapi, ada juga yang letak sampai tinggi dekat bahagian suku-suku tersebut. Apabila dah menggunung, dah tak jadi suku, tapi jadi macam separuh-separuh-suku (yang sayur pula sikit).

 

Bonus, nak lagi mudah, gunakan sahaja servis Medofu! Kami kira, kami masak, dan kami hantar sampai ke rumah.

 

Entri: Aiman Radzi (@TheTheraBeast)