Pemakanan adalah faktor utama sewaktu di bulan Ramadhan kerana kita berpuasa dari makanan dan minuman selama 14jam (di Malaysia).

 

Musim yang bagus untuk mereka ingin turunkan beberapa kilogram, turunkan lagi bodyfat (berat lemak) dan maintain kekuatan. Dari segi pemakanan, bagaimana anda ingin memanfaatkan musim ini dengan matlamat anda?

 

Ini adalah beberapa tips yang anda perlu, cuba lakukan untuk menggunakan sebaikknya kebaikkan pada bulan mulia ini.

 

  1. Jangan tinggalkan sahur

Gunakan waktu sahur anda sebaik-baiknya. Kerana pada waktu inilah anda meng-fuelkan diri anda untuk hadapi waktu berpuasa senaik matahari nanti. Tambahan pula, mengikut sunnah yang digalakkan di bulan Ramadhan.

 

  1. Lebihkan home cooked food

Tiada yang boleh tandingi dari masakan dari air tangan. Lebih-lebih lagi makanan yang segar dari dapur. Kurangkan makanan segera kerana ia banyak dengan lemak trans, garam dan bahan tambahan lain yang tidak elok untuk badan dan boleh memudaratkan anda sewaktu berperang lapar sewaktu berpuasa.

 

  1. Minum banyak air kosong

Semusim bulan puasa ini, memang sudah pasti kita akan kehilangan banyak air di dalam badan kerana asasnya cuaca yang panas (di Malaysia) dan kerja harian kita. Jadi, sewaktu sahur dan selepas berbuka puasa, minum air yang mencukupi. Refresh kembali badan dan minda anda untuk mengelakkan hidrasi.

 

  1. Patuh dengan had kalori

Sudah semestinya kunci utama dalam menurunkan berat badan adalah berada di dalam kalori defisit. Ini tidak lari juga sewaktu berpuasa di bulan Ramadhan. Track pengambilan makanan anda sewaktu sahur dan berbuka. Pastikan ia berada di dalam range kalori defisit anda.

 

  1. Jangan ikut nafsu

Tiada dugaan yang lebih hebat sewaku di bulan puasa selain bazar Ramadhan. Macam-macam makanan yang dipamerkan yang semestinya siapa sahaja yang tidak terliur? Saya faham, sewaktu berpuasa macam-macam kita mengidam untuk makan dan ketika saat azan berkumandang terus kita serbu makanan. Makan perlahan-lahan dan jangan ikut kehendak nafsu anda. Makan dalam portion yang sedikit, dan elakkan terlebih kenyang. Risiko untuk anda gagal dalam mencapai matlamat adalah tinggi jika anda tidak berhati-hati.

Sempena bulan mulia ini, cuba fokus matlamat anda dan tujuan asal Ramadhan.Jaga pemakanan dan jaga diri anda. Gunakanlah bulan ini sebagai satu stepping stone anda untuk mencapai matlamat anda. Selamat berpuasa!

 

Entri: Min (@minzejxmin)